Претставници од канцеларијата на УСАИД во Северна Македонија во посета на Македонска берза
среда, 03 јули 2019

Македонска Берза со поддршка од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем од неодамна овозможи систематски и организиран пристап до платформата Funderbeam која е наменета за финансирање на стартапи, но и мали и средни претпријатија преку принципот на crowdfunding. 

Во рамките на настанот „Недела на Funderbeam“,  Извршниот директор на Македонска Берза, Иван Штериев денеска се сретна со Гречен Биркл и Едвард Гонзалез од канцеларијата на УСАИД во Северна Македонија, дискутирајќи ги придобивките што македонското деловно опкружување ќе ги добие преку оваа платформа. Северна Македонија е меѓу првите земји од регионот на Западен Балкан која ќе има ваков пристап до crowdfunding  платформата Funderbeam, овозможувајќи домашните претприемачи да имаат брз, транспарентен и едноставен начин за финансирање на нивните иновативни идеи, а македонските инвеститори да вложат финансиски средства во овој дел од бизнис секторот.